|
|
|
Dieta w ciąży
Podczas ciąży należy przestawić
sposób odżywiania się na nowy. Nie oznacza to jednak rezygnacji z
ulubionych potraw. Bardzo ważna jest obecnie właściwa dieta w ciąży
czyli odpowiednie zestawienie składników odżywczych. Białko, tłuszcze,
węglowodany płyny i składniki mineralne dostarczane w
odpowiednich proporcjach spowodują spokojny i prawidłowy rozwój
Twojego dziecka. W tym okresie nie powinno się ograniczać tylko do
trzech posiłków na dobę. Powiedzenie jeść za dwoje oznacza
ni mniej ni więcej jak spożywanie mniej obfitych posiłków ale za
to 5 - 6 razy na dobę. Duży problem stanowi w odżywianiu dieta
wegetariańska. Spożywanie tylko produktów roślinnych może nie
dostarczyć ani kobiecie ani dziecku odpowiednich składników odżywczych.
Przygotowując posiłki należy pamiętać aby w ciągu dnia zawsze
starać się jeść owoce, warzywa, dania z twarogu, jogurty, chude
mięso. Należy starać się urozmaicać swój jadłospis.
-
BIAŁKO
Białko jest najważniejszym składnikiem
dla rosnącego młodego dziecka. Od czwartego miesiąca ciąży
zapotrzebowanie na białko wzrasta do ok. 80 - 100 g na dzień.
Produkty dostarczające białko są pochodzenia zwierzęcego i
roślinnego, przy czym białko pochodzenia zwierzęcego jest
najefektywniejsze. Zaliczamy do nich: mięso, ryby, jajka, mleko
i przetwory mleczne. Do produktów roślinnych zawierających dużo
protein zaliczamy:
zboża i produkty zbożowe takie jak: płatki owsiane,
kukurydza, ryż, chleb gruboziarnisty,
rośliny strączkowe: biała fasola, groch, soczewica, soja.
Ziemniaki, słonecznik, orzechy.
-
TŁUSZCZE
Spożywanie tłuszczów powinno być
ograniczone tak, aby nie odkładała się zbędna tkanka tłuszczowa.
Należy uważać na tłuszcz ukryty w mięsie, rybach w tłustych
wędlinach w niektórych gatunkach sera, śmietanie i tortach.
Duże ilości tłuszczu zawierają również produkty smażone
takie jak frytki, chipsy.
Najlepiej jest spożywać chude mięso (wołowinę, wieprzowinę
lub kurczaki), ryby (pstrąg, dorsz, łosoś), chude mleko,
chudy jogurt, maślankę.
-
WĘGLOWODANY
Do węglowodanów głównie należą
różne cukry, skrobie i celuloza. Jednak zbyt duże spożycie węglowodanów
może prowadzić do otyłości. Powodem tego jest fakt, że
organizm ludzki nie przyjmuje cukrów złożonych ale tylko
proste. Tak więc cukry złożone są rozkładane na cukry
proste a ich nadwyżka zamieniana jest w tkankę tłuszczową
doprowadzając do otyłości. Ponadto zbyt duża ilość cukrów
wpływa na rozwój próchnicy na co kobieta w czasie ciąży
jest bardzo narażona.
Warto w czasie ciąży spożywać chleb chrupki, żytni i
graham. W miejsce ziemniaków można do diety wstawić ryż, który
zawiera duże ilości błonnika. Na śniadanie dobrze jest zjeść
np. twaróg z owocami. Należy zwrócić uwagę, aby produkty
nie zawierały dodatków chemicznych oraz aby owoce nie były
poddawane opryskom.
-
WITAMINY
Podczas całego życia, a w szczególności
podczas ciąży, ważne jest aby zaopatrzyć organizm w
odpowiednią dawkę witamin.
Wśród różnego spektrum witamin możemy rozróżnić witaminy
rozpuszczalne w wodzie (B1,B6, kwas
foliowy, biotyna, kwas pantotenowy, B12, witamina C),
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K).
Należy pamiętać, aby podczas ciąży nie przyjmować samemu
żadnych preparatów farmakologicznych. Przedawkowanie witamin również
może zaszkodzić rozwojowi dziecka.
Ponadto wszystkie te witaminy można uzupełnić poprzez
odpowiednie odżywianie się. Należy spożywać dużą ilość
świeżych owoców, surowych warzyw w formie sałatek, świeżych
soków (najlepiej wyciśniętych z owoców), również mrożonki.
W codziennym jadłospisie kobiety w ciąży powinny się znaleźć:
mleko, jajka, ser, warzywa, owoce, mięso lub ryby. Ważne jest
aby przed przyjmowaniem witamin w postaci tabletek lub płynów
wzmacniających zawsze skonsultować się ze swoim lekarzem
ginekologiem.
-
MINERAŁY I PIERWIASTKI ŚLADOWE
Minerały i pierwiastki śladowe są
niezbędne dla organizmu. Jednakże większa część jest
dostarczana wraz z pożywieniem. Podczas ciąży organizm
potrzebuje przede wszystkim fosforu wapnia i żelaza.
Wapno można znaleźć w serach twardych, mleku, jogurcie, brokułach,
szpinaku, kalarepie, szczypiorku, pietruszce.
Fosfor występuje praktycznie we wszystkich produktach spożywczych.
Żelazo jest produktem dosyć trudno wchłanianym przez
organizm, a co za tym idzie jest utrudnione jego dostarczanie.
Źródłem żelaza może być mięso, ryby, szklanka świeżo
wyciśniętego soku z pomarańczy. Niestety wiele używek
utrudnia przyswajanie żelaza przez organizm (herbata, kawa, duże
ilości wapnia). Należy więc unikać używek takich jak kawa i
mocna herbata. Dziecko również pochłania duże ilość żelaza
dla pokrycia własnych potrzeb. Może się więc okazać, że
ilość żelaza jest niewystarczająca w organizmie. Wtedy należy
uzupełnić dawkę farmakologicznie. Jednak nie wolno tego robić
samemu. Zawsze pod kontrolą lekarza.
Podczas ciąży należy również zmniejszyć dzienne
zapotrzebowanie na sól kuchenną do minimum. Należy unikać
produktów mocno posolonych, marynowanych, salami, śledzi, wędzonych
szynek, serów topionych i słonych orzeszków ziemnych. Jeśli
już sięga się po sól to najlepiej taką, która zawiera
niezbędny dla organizmu jod.
-
NAPOJE
Dziennie powinno się spożywać
około 1.5 litra płynów albo i więcej. Najlepsze jest pół
litra mleka dziennie (może być kakao). Można też miksować
napoje z mleka i świeżych owoców. Powinno się pić również
soki owocowe, wodę mineralną (ale ubogą w sód), herbatki
(malwowa, owocowa, ziołowa, pomarańczowa). Powinno się
zminimalizować ilość wypijanej kawy (z kofeiną). Dzienna
dawka nie powinna przekraczać 2 filiżanek dziennie. Kofeina
zawarta w kawie może być szkodliwa dla dziecka więc lepiej
jest przejść na kawę bezkofeinową. Herbata pita do posiłków
hamuje przyswajanie żelaza przez organizm.
|
|
|